Καρυδιά

  • 0

Καρυδιά

Category:Εχθροί και ασθένειες,Καρυδιά - Πεκάν Tags : 

KARYDIES

Η γνωστοποίηση της ευεργετικής δράσης των καρυδιών στην ανθρώπινη υγεία, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γευστικότητα της ψίχας τους, είχε σαν αποτέλεσμα την
αλματώδη αύξηση της ζήτησης καρυδιών παγκοσμίως.


Πράγματι πολλές ερευνητικές εργασίες κατέδειξαν ότι το καρύδι έχει ένα εξαιρετικό συνδυασμό ακόρεστων λιπαρών οξέων, φαινολικών οξέων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και ότι η συστηματική κατανάλωση καρυδόψιχας καλής ποιότητας μειώνει δραστικά την κακή χοληστερόλη, παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, δρα προστατευτικά σε καρδιαγγειακές παθήσεις και στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, έχει αντικαρκινική προληπτική δράση και παρουσιάζει θετική δράση στη δίαιτα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Η καρυδιά είναι δένδρο μεγάλης φωτοσυνθετικής ικανότητας και για να την εκδηλώσει με υψηλές παραγωγές απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια με κατάλληλες θερμοκρασίες, που τους θερινούς μήνες να μην υπερβαίνουν τους 38οC.

Παράλληλα οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες (κάτω από 7 οC) πρέπει να επαρκούν για την ικανοποιητική διακοπή του λήθαργου των ποικιλιών.
Το καλοκαίρι απαιτεί άρδευση με σχετικά μεγάλες ποσότητες νερού καλής ποιότητας και προτιμά ελαφρώς αλκαλικά ασβεστολιθικά, βαθιά αποστραγγιζόμενα εδάφη.

Η κυριότερη ασθένεια των καρπών είναι η βακτηρίωση (Xanthomonas campestris), ενώ των φύλλων η ανθράκωση (μύκητας Gnomonia leptostyla). Ο κυριότερος εχθρός των καρπών είναι το λεπιδόπτερο καρπόκαψα (Cydia pomonella) και κυριότεροι εχθροί του φυλλώματος είναι οι αφίδες και οι τετράνυχοι.
Η βιολογική καλλιέργεια είναι εφικτή στην καρυδιά και είναι πιο εύκολη στις ορεινές περιοχές, λόγω μικρότερης δραστηριότητας της καρπόκαψας.
Η Ελλάδα σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές συνδυάζει μεγάλη ηλιοφάνεια με ευνοϊκές θερμοκρασίες  για την καρυδιά και έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα παραγωγικότητας και ποιότητας για παγκοσμίως ανταγωνιστική καλλιέργεια. Θεμελιώδης παράγοντας επιτυχίας της εκμετάλλευσης είναι η εκλογή, στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής, της κατάλληλης ποικιλίας.