Δενδρώδης φουντουκιά

  • -

Δενδρώδης φουντουκιά

Category:Γενικά,Φουντουκιά Tags : 

Στην προσπάθεια βελτίωσης και εξάπλωσης της καλλιέργειας φουντουκιάς , έρχεται να δώσει τη λύση,

ο εμβολιασμός του γνωστού θάμνου με ένα πολύ δυνατό και ανθεκτικό υποκείμενο .

Το υποκείμενο αυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα , στην Ελλάδα, τον Εύξεινο Πόντο, καθώς  και στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς  Ασίας. Χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη, μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλους τους τύπους εδαφών -από πολύ όξινα, έως πολύ αλκαλικά και από πολύ ελαφρά ή πετρώδη, ως πολύ βαριά και συνεκτικά, αρκεί να έχουν καλή στράγγιση. Είναι ανθεκτικό στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (εως -30 βαθμους Κελσίου).  Παράλληλα, λόγω του ισχυρού και εκτεταμένου ριζικού συστήματός του, αντέχει άριστα  στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.  Δεν προσβάλλεται  σχεδόν από κανένα εχθρό και ασθένεια .

Στην πράξη, μετά από δύο  με τρία χρόνια ανάπτυξης, μπορεί να εμβολιαστεί με το θάμνο της φουντουκιάς , προσδίδοντας σ’αυτόν ραγδαία ανάπτυξη , γρήγορη είσοδο και  μεγάλο δυναμικό παραγωγής . Το μέγεθος του καρπού είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και η παραγωγή ανά φυτό διπλάσια αυτής του κοινού θάμνου.

Η διαχείρηση της φυτείας είναι εξαιρετικά εύκολη, λόγω των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών του υποκειμένου.Επίσης , το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό , αφού δεν απαιτούνται σχεδόν καθόλου ψεκασμοί και περιορίζεται μόνο στη διαχείρηση των ζιζανίων, την άρδευση-λίπανση και τη συλλογή των καρπών.Ως εκ τούτου,  η καλλιέργεια εμβολιασμένης δενδρώδους φουντουκιάς , καθίσταται ιδανική ως βιολογική καλλιέργεια, με ακόμη μεγαλύτερη πρόσοδο για τον παραγωγό.

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 5χ5 (40 φυτά ανά στρέμα) ή το πολύ 6χ5 (34 φυτά ανά στρέμα). Από τον τρίτο χρόνο μπορούμε να συλλέξουμε καρπούς  και η πλήρης παραγωγή , η οποία ανέρχεται στα 15 κιλά καρπού ανά φυτό, έρχεται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται η παράλληλη φύτευση διαφορετικών ποικιλιών σε κάθε σειρά ( λόγω αυτοστειρώτητας) , καθώς και η χρήση ειδικών  επικονιαστών με ερυθροϊώδες χρώμα , που επίσης παράγουν καρπούς.

 

Γενική άποψη φυτείας εμβολιασμένης  δενδρώδους φουντουκιάς ηλικίας 15 ετών με διαστάσεις φύτευσης 5×5 μέτρα.